Beweeg-app voor alle Bechterew-patiënten
Sinds enkele jaren bestaat de unieke beweeg-app ‘Bewegen met Bechterew Sint Maartenskliniek’. De app is ontwikkeld door de Sint Maartenskliniek en wordt sinds 2014 met succes ingezet als een aanvullend onderdeel op de behandeling, binnen het gespecialiseerde ziekenhuis voor houding en beweging.
Sinds 2015 kunnen ook andere Bechterew-patiënten, die niet onder behandeling zijn in de Sint Maartenskliniek, gebruik maken van deze app. De app stelt patiënten in staat om waar en wanneer zij dat zelf willen, de juiste oefeningen te doen om hun klachten te verminderen.
De ziekte van Bechterew is een chronische ontsteking van de gewrichten van het bekken en wervelkolom, die gepaard gaat met een geleidelijke verstijving van het ontstoken gewricht. Hierbij wordt het gewrichtskapsel en kraakbeen vervangen door bot. Het aangedane gewricht verstijft dan helemaal. De patiënt merkt dit doordat hij/zij steeds stijver wordt in de rug en/of de nek. De ziekte kan ook gepaard gaan met ontstekingen in andere gewrichten. Er zijn in Nederland ruim 12.000 patiënten met de ziekte van Bechterew.
Meer oefenen dankzij app
Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van deze ernstige reumaziekte. Willemijn Noort, medisch hoofd Reumatologie van de Sint Maartenskliniek in Woerden: “Voor Bechterew-patiënten is het belangrijk om dagelijks oefeningen te doen die de wervelkolom soepel houden en de spierkracht en conditie verbeteren. Met deze app kunnen patiënten zelf hun oefeningen eenvoudig en op de juiste manier uitvoeren, naast de fysiotherapie die zij krijgen. Ik zie dat patiënten dankzij de app dagelijks of meerdere keren per week oefenen. Dat is grote winst.” Fysiotherapeut Wouter Kroon oefent al enige tijd met patiënten aan de hand van de app: “Het is een fijne manier van oefenen voor patiënten: aan de hand van de filmpjes in de app kunnen zij controleren of ze de oefeningen thuis goed uitvoeren. Ook heeft het een praktisch voordeel: eerder gaven wij de oefeningen voor thuis mee op papier, maar die kunnen kwijtraken, dat gebeurt met een app via de telefoon niet.” Tevens zien patiënten de meerwaarde van de app. Bert, één van de patiënten vertelt: “Door de diversiteit aan oefeningen gebruik ik de app vaak. Soms heb ik meer behoefte aan oefeningen voor de rug, soms voor de heiligbeengewrichten. Als de app er niet was, zou ik thuis minder hebben geoefend, omdat ik de oefeningen snel vergat.”