Orthopedie

Infectie

De Sint Maartenskliniek is al tientallen jaren gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met infecties van de botten of gewrichten. De Sint Maartenskliniek is een tertiair verwijscentrum. Dit betekent dat naast patiënten die oorspronkelijk bij ons geopereerd zijn een groot deel van de patiënten door behandelaren elders naar ons wordt verwezen voor advies of overname van behandeling. Jaarlijks worden er in de Sint Maartenskliniek ongeveer 450 tot 500 patiënten vanwege een orthopedische infectie behandeld. Vaak gaat het om patiënten die in een ander ziekenhuis zijn geopereerd en een infectie hebben opgelopen. 

Wat is een infectie? 

Een infectie is een ontsteking die veroorzaakt wordt door een bacterie, virus, schimmel of parasiet. Bij bot en gewrichtsinfecties gaat het in de meeste gevallen om een infectie veroorzaakt door een bacterie. In zeldzame gevallen kan dit ook een schimmel zijn. Klachten die kunnen wijzen op een infectie zijn pijn, roodheid, pusvorming of koorts. Hoe agressiever de bacterie is, hoe ernstiger de klachten zijn. Bij milde pijnklachten is het soms minder snel duidelijk en kan het langer duren om de infectie te herkennen.    

De kans op een infectie na een operatie neemt toe naarmate mensen ouder worden, in slechtere conditie zijn of aandoeningen hebben zoals suikerziekte (diabetes) of afweerstoornissen. Ook overgewicht en roken vergroten de kans op infectie.  

Het infectie team

Het infectie team is een uniek team waarin verschillende specialisten vertegenwoordigd zijn. Het infectie team houdt zich bezig met afspraken rondom de diagnostiek en de behandeling van patiënten met een infectie van botten en gewrichten in de Sint Maartenskliniek. Dankzij goede samenwerking en afstemming met deze verschillende specialisten is het mogelijk om op maat de beste behandeling aan onze patiënten te kunnen geven.

Het antibiotica team 

In het antibiotica team (A team) zitten leden vanuit verschillende specialismen en is onderdeel van de infectie unit. Het belangrijkste doel van het A team is het bevorderen van verstandig antibiotica gebruik.

Soorten infecties

Diagnose

Een infectie is aan te tonen door materiaal uit het bot of gewricht te verzamelen en op kweek te zetten. Dit kan materiaal zijn van een gewrichtspunctie (er wordt vocht uit het gewricht gehaald) of van een (kijk)operatie (via een (kijk)operatie worden stukjes weefsel afgenomen rondom het gewricht). Niet elke bacteriesoort groeit even snel, daarom kunnen we pas na 12 dagen definitief beoordelen of de kweek “schoon” is. De meeste agressievere bacteriën waar we mee te maken hebben groeien in de eerste 5 dagen, maar de kweken blijven voor de zekerheid nog bijna een week langer in de kweekstoof staan. In de meeste gevallen vindt de microbioloog de bacterie. Toch is het soms nodig om meerdere keren materiaal voor een kweek te verkrijgen. De ontstekingswaarden in het bloed zijn namelijk niet altijd verhoogd. Door samenwerking tussen de orthopedie, internist en microbioloog is er ook in moeilijke gevallen soms toch nog een bacterie te vinden.  

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenfoto's maken

Specialisten Infectie

Meer Specialisten

Veelgestelde vragen

Wetenschappelijk onderzoek

De Sint Maartenskliniek streeft doorlopend naar verbetering van de zorg rondom infecties van botten en gewrichten. Hieronder vindt u de belangrijkste wetenschappelijke onderzoeken die op dit moment worden uitgevoerd of die recent afgerond zijn.