In Nederland komt MS voor bij ongeveer 1 op de 1.000 inwoners. Nederland telt dus ongeveer 17.000 mensen met MS. De ziekte komt tweeënhalf keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. MS treft vooral jonge mensen tussen 20 en 50 jaar; in 90% van de gevallen begint de ziekte tussen het 15e en 50e levensjaar.
Het verloop van MS
MS is een progressieve ziekte. Dit betekent dat de verschijnselen van MS bij u geleidelijk toenemen, zonder herstel. Na verloop van jaren heeft uw lichaam bij MS steeds meer moeite de myelinelaag te herstellen. Er verdwijnen dan steeds meer zenuwcellen. Dit is de progressieve fase van MS. In ongeveer 10% van de gevallen begint MS met de progressieve fase (‘primair progressieve MS'). We kunnen helaas niet voorspellen hoe de ziekte bij u verloopt. Het verloop bij MS is bij iedere persoon anders. Bij de meeste mensen met MS verloopt de ziekte in periodes van verbeteringen en verslechteringen. Het gaat dus met ups & downs, waarbij u minder of meer problemen ervaart. De gevolgen van MS zijn zeer divers en kunnen leiden tot problemen bij zelfverzorging, mobiliteit, arbeid en vrijetijdsbesteding. Het kan zijn dat invaliditeit jaren uitblijft. Maar de ziekte kan soms ook erg snel verlopen. MS is vrijwel nooit een dodelijke ziekte. Gemiddeld is de levensverwachting slechts enkele jaren verkort.
Klachten
De symptomen van MS zijn heel verschillend. Het hangt er maar net vanaf in welke zenuwbaan de myelinelaag beschadigd is.
De meest voorkomende klachten zijn:
- Vermoeidheid
- Slecht zien
- Tintelingen
- Krachtverlies
- Evenwichtsstoornissen
- Problemen met uw stoelgang
- Problemen in het seksueel functioneren
- Lichte stoornissen van geheugen, problemen met denken
Wilt u meer informatie?
Op de website van de Hersenstichting vindt u meer informatie over MS.