Guillain Barré

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel. Het behandelteam van Revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek heeft veel ervaring met deze aandoening. De kans op herstel is groot.

Wat is Guillain-Barré?

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel: de motorische zenuwen die vanuit uw ruggenmerg naar uw spieren lopen en de gevoelszenuwen die van uw huid, gewrichten en spieren naar uw ruggenmerg gaan. De ernst van de ziekte varieert. U kunt last van lichte verschijnselen hebben, maar het kan ook zijn dat u een tijdelijke volledige verlamming krijgt, waarbij ook uw ademhalingsspieren en aangezichtsspieren verlamd kunnen raken. U heeft dan tijdelijk kunstmatige beademing en vaak ook kunstmatige voeding nodig. Gelukkig is de kans op herstel groot.

GBS treedt op door een onbedoelde reactie van het eigen immuunsysteem. De kans is groot dat u eerst een gewone infectie had, zoals een verkoudheid, een keelontsteking of diarree. Dat is bij 70% van de mensen met GBS het geval. Weken daarna krijgt u pas te maken met krachtverlies. Dit komt doordat uw eigen dan niet alleen de ziekmakende bacteriën of virussen aanvalt, maar ook uw zenuwen.

Klachten

  • Spierzwakte (verlammingsverschijnselen) in uw benen; hiermee start de ziekte
  • Rugpijn of pijn in uw benen
  • Gevoelsstoornissen, zoals gevoelloosheid, tintelingen of een ‘slapend’ gevoel
  • Tijdelijk volledige verlamming (bij 25% van de GBS-patiënten)

Wilt u meer informatie?

Op www.spierziekten.nl vindt u meer informatie over Guillain-Barré.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Contactarts Persoonlijk
2.

Contact revalidatiearts

SMK Icon Observatieonderzoek
3.

Onderzoek en observatie

SMK Icon Revalidatieplan
4.

Revalidatieplan

Voor uw behandeling kunt u worden opgenomen (klinisch) of u wordt behandeld op de polikliniek. Dit is onder andere afhankelijk van de ernst van uw aandoening, welke hulpvraag u heeft, wat u nog kunt en welke hulp u nodig heeft. De revalidatiearts zal dit met u bespreken.

Behandelingen