Traumatisch hersenletsel

Een van de specialismen van het Revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek is neurorevalidatie. Onder dit specialisme valt ook de revalidatie na een traumatisch hersenletsel.

Wat is een traumatisch hersenletsel?

Bij een traumatisch hersenletsel (contusio cerebri) krijgt u door een klap een beurse plek in de hersenen. Bloed en vocht hopen zich hier op. Dit vocht neemt ruimte in beslag, waardoor uw hersenen worden weggedrukt. Hierdoor raakt uw hersenweefsel beschadigd en spreken we van een hersenkneuzing. Deze beschadiging is ook het grote verschil met een hersenschudding. Daarbij raakt het weefsel niet beschadigd. Daarnaast bent u bij een hersenkneuzing langer en dieper buiten bewustzijn (minstens vijftien minuten).

Het verloop van een hersenkneuzing

Het herstel na een hersenkneuzing varieert enorm. U kunt volledig herstellen, maar het kan ook zijn dat u blijvend ernstige beperkingen ondervindt. Dit hangt af van diverse factoren. De plaats van de beschadiging in uw hersenen bijvoorbeeld. De ernst van de kneuzing. Maar ook de duur van de periode waarin u buiten bewustzijn was.

Voor uw behandeling kunt u worden opgenomen (klinisch) of u wordt behandeld op de polikliniek. Dit is onder andere afhankelijk van de ernst van uw aandoening, welke hulpvraag u heeft, wat u nog kunt en welke hulp u nodig heeft. De revalidatiearts zal dit met u bespreken.

Behandelingen