Onze behandeling
Frank van den Hoogen is reumatoloog. Hij zag Maarten Vaessen in verband met zijn jicht en was positief verrast over de uitkomst van de behandeling.
“Jicht kan zorgen voor plotselinge, heftige gewrichtsontstekingen. De aandoening komt meestal voor na het veertigste levensjaar. Maarten was echter pas 35 toen hij ineens koorts en felle pijn in zijn grote teen kreeg. Hij meldde zich bij de huisarts en kreeg ontstekingsremmende medicijnen, maar de pijn hield aan. Maarten was hierdoor erg geïnvalideerd en kon geen enkele sport meer beoefenen. De kwaliteit van zijn leven had een dieptepunt bereikt. Uiteindelijk kwam Maarten terecht op de afdeling reumatologie in de Sint Maartenskliniek. Daar werd de diagnose jicht gesteld.”
Dagelijkse medicijnen
“Je kunt ontstekingsremmende pijnstillers slikken als je een jichtaanval krijgt. Het is ook mogelijk om dagelijks een pil te nemen die toekomstige aanvallen voorkomt. Voor die laatste optie kiezen we vaak als iemand meer dan drie keer per jaar een pijnaanval heeft. Maarten kreeg in eerste instantie die ontstekingsremmende pijnstillers, maar dat had nauwelijks effect. Daarom gingen we medio januari 2018 in overleg met Maarten over op dagelijkse medicijnen. Een goede zet: hij heeft sindsdien geen enkele jichtaanval meer gehad.”
Indrukwekkend resultaat
“Ik zag Maarten voor het laatst tijdens een nacontrole
in november 2019. We waren al anderhalf jaar verder, maar hij riep nog steeds hoezeer wij zijn leven hebben gered. Dat hij daarvoor een pilletje moet slikken vindt hij geen probleem. Hij kan namelijk weer werken, squashen, voetballen en hardlopen. Ik vind dat resultaat heel indrukwekkend. Ook omdat er naast Maarten nog veel meer mensen met jicht zijn. Sommige van hen zitten zelfs in een rolstoel. Het is mooi om te zien dat je met een simpele behandeling iemands leven compleet kunt veranderen.”