Patiëntverhaal mevrouw Vink
Op relatief jonge leeftijd krijgt Rita Vink (55) een heupprothese. Het gaat lang goed, tot ze opnieuw aan haar kunstheup geopereerd moet worden. Helaas blijft ze na die heuprevisie pijnklachten houden en is lopen een enorme opgave. Een behandeling lijkt door haar eerdere operaties niet mogelijk, tót ze in de Sint Maartenskliniek terechtkomt. “Ineens had ik weer toekomstperspectief.”
Ze is absoluut geen type dat graag stil zit, lacht Rita Vink. “Ik ben een buitenmens, je ziet me niet snel met een puzzelboekje op de bank. Ik woon ook op een kleine boerderij met paarden, honden en katten en ben altijd in de weer.” Toch verandert Rita’s leven drastisch als ze op haar 39e van haar paard valt. “Ik liep een week lang slecht, maar dacht dat het vanzelf over zou gaan.” Tot ze op een dag niet meer op haar linkerbeen kan staan. Een lang traject volgt. “Ik bezocht de huisarts, kreeg pijnstillers, volgde fysiotherapie, maar de zeurende, stekende pijn in mijn heup ging niet weg.” In het ziekenhuis wordt al snel duidelijk wat er aan de hand is. “Op foto’s was zichtbaar dat er nog minder dan vijftig procent bot zat in mijn heupkop. Het was één grote gatenkaas.”
Een kunstheup is onvermijdelijk, maar de artsen wachten daar liever nog mee gezien Rita’s jonge leeftijd. Als pijnstillers na anderhalf jaar niet meer werken, komt ze alsnog in aanmerking voor een operatie. Die verloopt voorspoedig en Rita mag al snel naar huis. “Ik wilde zo snel mogelijk beginnen met fysiotherapie en mobiel worden. Dat lukte: ik kon weer hardlopen, paardrijden en schaatsen. Ik voelde daarin weinig verschil tussen mijn linker- en rechterheup.”
Eerste heuprevisie
Helaas komt Rita in 2016 – zo’n tien jaar na haar operatie – opnieuw ten val als ze een losgebroken paard probeert te vangen. Ze breekt daarbij haar bovenarm en moet een paar maanden herstellen. “Toen ik de draad weer wilde oppakken, merkte ik dat ik niet meer op mijn paard kon zitten. Ook wandelen en hardlopen deden pijn. Eerder was dat me niet opgevallen, omdat mijn arm alle aandacht vroeg. Toch wist ik meteen: dit is niet goed.” Rita blijkt een breuk in haar kunstkom te hebben. In het ziekenhuis waar ze eerder haar heupprothese kreeg, komt ze in aanmerking voor een heuprevisie. Daarbij wordt de kom wordt vervangen voor donorbot. Helaas geeft de ingreep niet het gewenste resultaat. “Het herstel ging al moeizaam door complicaties tijdens de operatie, maar ik blééf ook klachten houden. Fysiotherapie hielp niet, en zelfs na een periode in een revalidatiecentrum hield ik pijn en liep ik slecht.”