Download dit plan

Arm-/handrevalidatie: Baby-CIMT

Bij de Baby-CIMT-behandeling (CIMT staat voor Constraint Induced Movement Therapy)draagt uw kindje 30 minuten per dag een sokje om de niet-aangedane hand. Daardoor wordt uw kind gestimuleerd om de aangedane arm en hand te gebruiken.

Voor wie?

De Baby-CIMT-behandeling is geschikt voor baby’s van 8 tot 18 maanden die door een hersenbeschadiging een sterk verhoogd risico hebben op een verschil in het gebruik van hun armen en handen. Uw kindje gebruikt één handje en arm minder vaak en/of minder makkelijk gedurende de dag.

Hoe komt uw kindje hier terecht?

Voor aanmelding is een verwijzing nodig van een medisch specialist. U kunt de arts van uw kind vragen om een verwijzing, met verwijzing miniCIMT-BiT of MuSSAP. De verwijzing stuurt u vervolgens op naar de Sint Maartenskliniek.

Onze behandeling

print

Kennismakingsgesprek en voormeting

U wordt uitgenodigd voor een intake en kennismakingsgesprek met de kinderrevalidatiearts. Vervolgens krijgt u een uitnodiging voor een afspraak met de ergotherapeut. De ergotherapeut zal een voormeting doen bij uw kindje. De ergotherapeut bekijkt het gebruik van het aangedane handje en legt dit vast op video. We bieden uw kind verschillend spelmateriaal aan wat uw zoon of dochter zowel met één hand, als met twee handen kan hanteren. Denk hierbij aan balletjes, sambaballen, rammelaars of een boekje.

Vaststellen behandeling

Aan de hand van de gegevens die uit de metingen komen, bekijkt de revalidatiearts in overleg met de ergotherapeut voor welke behandeling uw kind in aanmerking komt. Dit bespreken we binnen twee weken na uw afspraak met de ergotherapeut telefonisch met u.

Instructie

Vervolgens geeft de ergotherapeut van de Sint Maartenskliniek een instructie aan de betrokken fysio- of ergotherapeut uit uw omgeving, uzelf en mogelijk anderen betrokkenen. Dit vindt plaats in de Sint Maartenskliniek. U krijgt hiervoor een uitnodiging.

print

De behandeling is bij u thuis. Bij de behandeling draagt uw kindje 30 minuten per dag een sokje om de niet-aangedane hand. Hierdoor wordt het gebruik van de aangedane arm en hand gestimuleerd. Daarnaast wordt gedurende de dag zoveel mogelijk het gebruik van twee handen en armen gestimuleerd. Er is een A (Advanced) en B (Basic) variant van deze behandeling.

  • A (Advanced): hiervoor kiezen we als uw kindje voor start van de behandeling kan grijpen met de aangedane arm en hand.
  • B (Basic): hiervoor kiezen we als uw kindje voor start van de behandeling niet kan grijpen met de aangedane arm/hand.
print

Als de behandeling is afgerond, heeft u een afspraak met de revalidatiearts in de Sint Maartenskliniek. We evalueren dan de behandeling van uw kindje. Verder spreken we met u af of en wanneer een eventuele herhaling van de behandeling wenselijk en zinvol is.

print

Heeft u na het lezen nog vragen of wilt u meer informatie? U kunt dan contact opnemen via (024) 365 94 35.

E-mailen kan ook. Stuur een bericht naar kinderrevalidatie@maartenskliniek.nl.

Het verzenden van persoonlijke informatie via internet brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Vanwege uw privacybescherming adviseren we u geen specifieke medische- of persoonsgegevens te vermelden.