Download dit plan

Training speekselcontrole

Wanneer je bijvoorbeeld een cerebrale parese hebt, kan chronisch speekselverlies een groot probleem voor je zijn. Zowel praktisch als sociaal en emotioneel. Ondanks veelvuldige oefening slaag je er dan vaak niet in om op eigen initiatief je speeksel telkens goed weg te slikken. Bij de zelfmanagementtraining Drooling leer je je speeksel te controleren.

Voor wie?

De behandeling is bedoeld voor kinderen en jongeren met beperkingen op het gebied van houding en beweging, waarbij sprake is van chronisch en ernstig speekselverlies. De revalidatiearts beslist in overleg met de GZ-psycholoog en orthopedagoog of je geschikt bent om deel te nemen aan het programma. Je moet in ieder geval:

  • zes jaar of ouder zijn;
  • veilig kunnen slikken;
  • een basaal inzicht hebben in de sociale gevolgen van kwijlen;
  • intrinsiek gemotiveerd zijn om je actief in te zetten om je speekselcontrole te verbeteren.

Ook van je ouders/verzorgers en andere betrokkenen (denk aan leerkrachten, logopedist) verwachten we een actieve inzet.

Hoe kom je hier terecht?

Je kunt door de huisarts of een andere medische specialist naar ons worden verwezen.

Onze behandeling

print

Tijdens twee middagen leren we je een beproefde zelfmanagementroutine voor chronisch speekselverlies aan. Ook tonen we je ouders en eventueel andere betrokkenen hoe ze jou kunnen ondersteunen om deze routine in dagelijkse situaties zelfstandig toe te passen.

De behandeling bestaat uit vier fasen:

Intake

Je krijgt een eerste intake bij de revalidatiearts. Daarna volgt een tweede intake, dit keer bij de GZ-psycholoog en orthopedagoog. Deze gesprekken vinden op één dagdeel plaats en gaan over je medische voorgeschiedenis, de ernst en de gevolgen van het chronisch speekselverlies, je leermogelijkheden en (intrinsieke) motivatie en de mogelijkheden die je ouders/verzorgers en andere betrokkenen (bijvoorbeeld je leraar of logopedist) hebben om actief betrokken te zijn bij je training. Binnen één week bellen we je ouders/verzorgers om het advies te bespreken.

De start van de training

Je training begint met een introductiemiddag in de Sint Maartenskliniek waarbij de orthopedagoog je een vaste zelfmanagementroutine aanleert. Tegelijkertijd informeert de GZ-psycholoog je ouders/verzorgers en eventueel andere betrokkenen over deze routine en instrueert hen over de wijze waarop zij jou thuis en op school kunnen ondersteunen. Een ergotherapeut (onder andere zithouding) en logopedist (onder andere inventarisatie van mondmotorische mogelijkheden) doen een korte screening en geven advies om de training zo goed mogelijk te laten verlopen. Na de pauze gaan je ouders/verzorgers en andere betrokkenen met je oefenen. Dit gebeurt onder begeleiding van de orthopedagoog, waarbij zij leren op welke wijze zij je kunnen instrueren en motiveren.

Daarna ga je naar huis en oefenen je ouders/verzorgers en andere betrokkenen met je. Binnen twee weken na de eerste bijeenkomst, kom je weer terug naar de Sint Maartenskliniek. Tijdens deze middag ligt het accent op het nogmaals oefenen van de zelfmanagementroutine onder begeleiding van de orthopedagoog. Je kunt dan ook vragen stellen of onduidelijkheden bespreken. Ook nu maken we afspraken over de coaching op afstand die volgt in de weken erna.

Coaching op afstand

In de 12 weken die volgen hebben je ouders/verzorgers en andere betrokkenen wekelijks contact met de orthopedagoog. Deze coacht hen in hun ondersteunende rol bij je zelfmanagementtraining. Zij kunnen eventueel ook filmpjes sturen; de orthopedagoog geeft hier dan feedback op. Even (beeld)bellen is ook mogelijk. De frequentie hiervan spreken we in onderling overleg af en bouwen we zo snel mogelijk af.

De terugkommiddag

Na 32 weken is er een evaluatie in de Sint Maartenskliniek. Daarbij gaan we na hoe het gaat en geven we eventuele adviezen voor een aanvullende training. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we je verwijzen naar de collega’s van het zogenaamde ‘saliva control team’ van het Radboudumc voor een eventuele vervolgbehandeling.

print

Bij de Drooling-training leer je om er zelf voor te zorgen dat je droog blijft en geen speekselverlies meer hebt. Dat doe je door op tijd en vaak genoeg te slikken en eventueel op eigen initiatief je mond/kin af te vegen. Als je je speeksel onder controle hebt, draagt dit bij aan een positiever zelfbeeld, een grotere zelfstandigheid en positieve sociale interacties met leeftijdgenoten en andere betrokkenen.

De behandeling geeft je ouders/verzorgers en andere betrokkenen inzichten en handvatten om je te ondersteunen bij het ontwikkelen en onderhouden van genoemde vaardigheden.

print

Bij Drooling krijg je te maken met een multidisciplinair team. Dit team bestaat uit een revalidatiearts, een GZ-psycholoog, een orthopedagoog, een logopedist en een ergotherapeut.

print

Heeft u na het lezen nog vragen of wilt u meer informatie? U kunt dan contact opnemen via (024) 365 94 35.

E-mailen kan ook. Stuur een bericht naar kinderrevalidatie@maartenskliniek.nl.

Het verzenden van persoonlijke informatie via internet brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Vanwege uw privacybescherming adviseren we u geen specifieke medische- of persoonsgegevens te vermelden.