print
Tijdens twee middagen leren we je een beproefde zelfmanagementroutine voor chronisch speekselverlies aan. Ook tonen we je ouders en eventueel andere betrokkenen hoe ze jou kunnen ondersteunen om deze routine in dagelijkse situaties zelfstandig toe te passen.
De behandeling bestaat uit vier fasen:
Intake
Je krijgt een eerste intake bij de revalidatiearts. Daarna volgt een tweede intake, dit keer bij de GZ-psycholoog en orthopedagoog. Deze gesprekken vinden op één dagdeel plaats en gaan over je medische voorgeschiedenis, de ernst en de gevolgen van het chronisch speekselverlies, je leermogelijkheden en (intrinsieke) motivatie en de mogelijkheden die je ouders/verzorgers en andere betrokkenen (bijvoorbeeld je leraar of logopedist) hebben om actief betrokken te zijn bij je training. Binnen één week bellen we je ouders/verzorgers om het advies te bespreken.
De start van de training
Je training begint met een introductiemiddag in de Sint Maartenskliniek waarbij de orthopedagoog je een vaste zelfmanagementroutine aanleert. Tegelijkertijd informeert de GZ-psycholoog je ouders/verzorgers en eventueel andere betrokkenen over deze routine en instrueert hen over de wijze waarop zij jou thuis en op school kunnen ondersteunen. Een ergotherapeut (onder andere zithouding) en logopedist (onder andere inventarisatie van mondmotorische mogelijkheden) doen een korte screening en geven advies om de training zo goed mogelijk te laten verlopen. Na de pauze gaan je ouders/verzorgers en andere betrokkenen met je oefenen. Dit gebeurt onder begeleiding van de orthopedagoog, waarbij zij leren op welke wijze zij je kunnen instrueren en motiveren.
Daarna ga je naar huis en oefenen je ouders/verzorgers en andere betrokkenen met je. Binnen twee weken na de eerste bijeenkomst, kom je weer terug naar de Sint Maartenskliniek. Tijdens deze middag ligt het accent op het nogmaals oefenen van de zelfmanagementroutine onder begeleiding van de orthopedagoog. Je kunt dan ook vragen stellen of onduidelijkheden bespreken. Ook nu maken we afspraken over de coaching op afstand die volgt in de weken erna.
Coaching op afstand
In de 12 weken die volgen hebben je ouders/verzorgers en andere betrokkenen wekelijks contact met de orthopedagoog. Deze coacht hen in hun ondersteunende rol bij je zelfmanagementtraining. Zij kunnen eventueel ook filmpjes sturen; de orthopedagoog geeft hier dan feedback op. Even (beeld)bellen is ook mogelijk. De frequentie hiervan spreken we in onderling overleg af en bouwen we zo snel mogelijk af.
De terugkommiddag
Na 32 weken is er een evaluatie in de Sint Maartenskliniek. Daarbij gaan we na hoe het gaat en geven we eventuele adviezen voor een aanvullende training. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we je verwijzen naar de collega’s van het zogenaamde ‘saliva control team’ van het Radboudumc voor een eventuele vervolgbehandeling.