Revalidatie na beenoperatie (SEMLS)
Na een Single Event Multilevel Surgery (SEMLS) kun je zes weken later bij de Sint Maartenskliniek het revalidatiebehandelprogramma SEMLS 4 weken volgen. Deze revalidatie is gericht op beter staan en lopen na een operatie aan je benen.
Als je door Cerebrale Parese (CP) of een andere aandoening last hebt van spasticiteit, kun je daar tijdens de groei meer beperkingen van ondervinden. In je groei veranderen de verhoudingen tussen spieren en botten en kunnen er vergroeiingen optreden. Daardoor wordt het voor jou moeilijker je benen te bewegen. Het is dan bijvoorbeeld erg moeilijk om tijdens het staan en het lopen je evenwicht te houden.
Operatie
Eén van de mogelijke behandelingen is een operatie met als doel het staan en lopen te behouden of te verbeteren en/of pijn aan je benen te verminderen. Dit gebeurt met een operatie aan één of twee benen en op meerdere niveaus: bekken, heup, knie en/of enkel. Zowel je spieren als de botten kunnen geopereerd worden. Dit gebeurt in één operatie, de zogeheten Single Event Multilevel Surgery (SEMLS). Zes weken na je operatie kun je bij de Sint Maartenskliniek het behandelprogramma SEMLS 4 weken volgen.
Je wordt in de Sint MaartensKinderkliniek, locatie Boxmeer, geopereerd aan één of beide benen. In de meeste gevallen kun je zes weken na je operatie starten met een intensief revalidatieprogramma (SEMLS 4 weken) waarbij je vier weken poliklinisch behandeld wordt bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Wanneer de afstand te ver is om dagelijks te overbruggen, kun je gebruikmaken van een verblijf in het kindergasthuis de Boeg.
Voor wie?
Een beenoperatie op meerdere niveaus met aansluitend intensieve revalidatie is voor kinderen van 8 tot 18 jaar met een Cerebrale Parese (CP) of een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) die door spasticiteit in de spieren beperkingen ervaren bij staan en lopen en/of pijnklachten ervaren. De problemen kunnen zich aan één of twee zijden van je lichaam voordoen. Het is belangrijk dat je de instructies rondom het behandelprogramma begrijpt en daardoor goed kunt meewerken tijdens de behandeling. Verder is het belangrijk dat je ouders/verzorgers de mogelijkheid hebben het oefenprogramma te ondersteunen tijdens de dagelijkse situatie.