Kinderzorg
Download dit plan

Zelfvertrouwen en motorische beperking: Samen sterk in Bouwdorp

In het regulier onderwijs kom je weinig andere kinderen met een motorische beperking tegen en val je soms buiten de groep. Bij het Bouwdorp ontmoet je andere kinderen met een beperking. Je kunt ervaringen en verhalen met elkaar delen en samen bouwen aan je zelfvertrouwen. Dit doe je door middel van uitdagende bouwactiviteiten samen met andere kinderen van jouw leeftijd.

Voor wie?

Het Bouwdorp richt zich op kinderen met een motorische beperking van 8 t/m 12 jaar. Omdat je op school geen andere kinderen met een beperking tegenkomt, kun je soms denken dat jij de enige bent! Je kunt dan geen ervaringen met elkaar uitwisselen en niet van elkaar leren. Zo vind je misschien van jezelf dat je niet zo handig bent, of minder goed bent in sport dan de andere kinderen in de klas. Of vind je het soms lastig om uit te leggen wanneer je niet altijd mee kan doen. Dan is het fijn dit met iemand te kunnen delen die jou begrijpt en die jou tips kan geven. Tijdens het Bouwdorp merk je dat andere kinderen met een beperking hetzelfde meemaken als jij. Door met hen te spelen, werken en praten, kun je elkaar goede tips geven.

Wanneer?

Het Bouwdorp is in de laatste week van de zomervakantie voor de regio Zuid.

Hoe kom je hier terecht?

Je revalidatiearts of een andere medische specialist kan je naar ons verwijzen. Op basis van je vragen en gegevens kijken we of het Bouwdorp iets voor jou is.

Onze behandeling

print

Bij het Bouwdorp kom je met tien andere kinderen vijf (werk)dagen, alleen overdag, naar de kinderrevalidatie van de Sint Maartenskliniek. We werken die week in een groep. Er zijn verschillende onderdelen:

Kennismaking

De eerste dag maak je kennis met de andere kinderen in je groep. Op deze dag organiseren we enkele activiteiten die passen bij het thema van het bouwdorp. Daardoor leer je elkaar en jezelf beter kennen. Ook maken we een start met je eigen Ik-boek. Dit is een doe-boek dat we samen invullen om te leren omgaan met je beperkingen, maar om ook je talenten te ontdekken. Deze eerste dag vindt plaats op de Sint Maartenskliniek.

Het Bouwdorp

Wanneer jullie elkaar beter hebben leren kennen, is het tijd voor het Bouwdorp. Op onze eigen 'kavel' gaan we aan de slag met het bouwen van een heus kunstwerk. We doen ook mee aan alle sport- en spel activiteiten die door het Bouwdorp worden georganiseerd. Ondertussen houden we je Ik-boek bij en vertellen we aan elkaar wat we hebben meegemaakt. Hierdoor bouwen we samen aan je zelfvertrouwen. Deze dagen vinden plaats op Bouwdorp Brakkenstein (Nijmegen). Het is de bedoeling dat je ouders je hier in de ochtend naar toe brengen en je aan het einde van de dag weer op komen halen.

Afsluiting

Op vrijdag kom je nog een dagje terug naar de Sint Maartenskliniek. Op deze dag ronden we je Ik-boek af. Ook bespreken we je ervaringen van deze week en wat je nog zou willen oefenen of leren voor de toekomst. Als afsluiter laten we je ouders zien wat je allemaal hebt geleerd en wat je nog graag zou willen leren.

print

Ons advies is dat je ouders/verzorgers meedoen met de ouderactiviteiten die we op maandag en vrijdag organiseren tijdens het Bouwdorp. Zo wordt ook voor hen duidelijk wat je hebt geleerd en wat belangrijk is om ook thuis te herhalen. Dan kun je wat je bij ons leert ook beter toepassen bij jou thuis, op school, op de sportclub en alle andere situaties die je meemaakt. Daarnaast hebben we voor en na de bouwweek een gesprek met je ouders/verzorgers, om met hen te bespreken wat voor jou belangrijk is om te leren. Ook vragen we je ouders om tenminste één dagdeel als vrijwilliger deel te nemen aan het bouwdorp. Voor deelname aan het Bouwdorp wordt daarnaast een bedrag van ongeveer €15 in rekening gebracht (inschrijfkosten voor Bouwdorp Brakkenstein).

print

Na het bouwdorp heb je, naast jezelf, ook andere kinderen met een motorische beperking leren kennen. Je hebt ervaringen en verhalen kunnen delen en hebt meer vertrouwen in jezelf. Zo kun je met een goed gevoel beginnen aan het nieuwe schooljaar.

print

Bij het bouwdorp krijg je begeleiding van ervaren orthopedagogen en fysiotherapeuten. Zij stimuleren je op een uitdagende manier nieuwe dingen (over jezelf) te ontdekken.

print

Heeft u na het lezen nog vragen of wilt u meer informatie? U kunt dan contact opnemen via (024) 365 94 35.

E-mailen kan ook. Stuur een bericht naar kinderrevalidatie@maartenskliniek.nl.

Het verzenden van persoonlijke informatie via internet brengt altijd een bepaald risico met zich mee. Vanwege uw privacybescherming adviseren we u geen specifieke medische- of persoonsgegevens te vermelden.