Download dit plan

Beeldgeleide interventie

Wanneer u last heeft van pijnklachten in een gewricht of een slijmbeurs-, peesschede- of gewrichtsontsteking, kunt u met uw behandelend arts afspreken om op de afdeling Radiologie van de Sint Maartenskliniek een beeldgeleide interventie te laten doen.

Bij dit onderzoek wordt onder radiologische beeldvorming (echo, doorlichting of CT) heel gericht de plaats aangeprikt, waarvan wordt verwacht dat dit de oorzaak is van uw klachten. Daarbij wordt een kortwerkende verdovende vloeistof en vaak ook een ontstekingsremmer ingespoten.

Uw behandelend arts kan dit onderzoek gebruiken als een test om te kijken of de aanwezige pijnklachten na een injectie verminderen of zelfs verdwijnen. In dit geval werkt het onderzoek vooral als u op het moment van onderzoek pijn heeft.

Daarnaast kan uw behandelend arts dit onderzoek gebruiken om een ontsteking van slijmbeurzen, pezen, peesschedes en gewrichten te behandelen.

Behandeling/onderzoek

print

U hoeft zich voor dit onderzoek niet speciaal voor te bereiden. U kunt normaal blijven eten en drinken en uw gebruikelijke medicijnen innemen.

print

U kunt zich op het afgesproken tijdstip melden bij de balie van de afdeling Radiologie, zodat we u zoals gepland kunnen gaan helpen. Zorg dat u uw medicijnkaart bij u heeft (als u die bezit), net als de uitnodigingsbrief van de afdeling Radiologie.

print

De radioloog kan u onderzoeken terwijl u ligt of zit. Er wordt koude gel aangebracht op de huid om de geluidsgolven te geleiden om zo een duidelijk beeld te krijgen. Met behulp van het apparaat maakt de radioloog afbeeldingen van de gebieden in uw lichaam die hij wil onderzoeken. Als de radioloog een bursitis ziet zal hij deze behandelen. Hiervoor bepalen we met behulp van echografie de pijnlijke plaats opnieuw. Op die plek desinfecteren we uw huid, waarna de radioloog deze plaats onder echogeleiding aanprikt. Op deze manier kan de radioloog precies zien waar de naald zich bevindt. We dienen de verdoving toe en zo nodig laten we een ontstekingsremmend middel achter, dat na twee tot drie dagen begint te werken. Het ontstekingsremmend medicijnen kan bijwerkingen veroorzaken: een warm aanvoelend gezicht gedurende een paar dagen en opvliegers of verstoring van de menstruatie bij vrouwen.

U kunt wat napijn hebben, we zullen u tijdens de behandeling hierover informeren.

print

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis, maar zelf autorijden raden wij af. En ook als u met het openbaar vervoer reist, is het verstandig om een begeleider mee te nemen. Wanneer u met een ontstekingsremmer bent ingespoten en u heeft diabetes, dan is ons advies om gedurende enkele dagen uw bloedsuiker een paar keer per dag te controleren, in verband met kans op schommelingen.

print

Uw eigen arts zal met u over de uitkomst van het onderzoek een afspraak maken.