Download dit plan

Behandeling tennis- en golferselleboog

Wanneer u last heeft van irritatie aan de binnen- of buitenzijde van uw elleboog, kunt u met uw behandelend arts afspreken om op de afdeling Radiologie van de Sint Maartenskliniek met behulp van echografie een Netto Epicondylitis Percutaan (N.E.P.) te laten maken. Dit is een behandeling die door aanprikken voor een betere doorbloeding zorgt in dat deel van de elleboog.

Onze behandeling

print

Voor dit onderzoek hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden, u mag ook gewoon eten en drinken van tevoren. U mag ook de medicijnen die u normaal gebruikt, blijven innemen. Let wel goed op als u bloedverdunners gebruikt. U kunt Acetylsalicylzuur/Carbasalaatcalcium (aspirine/ascal) blijven gebruiken, maar dat geldt niet voor Acenocoumarol, Fenprocoumon, Clopidogrel en Dipyridamol. Daar moet u tijdelijk mee stoppen. Doe dit wel altijd in overleg met de arts die u deze medicijnen heeft voorgeschreven, en nooit op eigen initiatief. Mocht stoppen niet mogelijk zijn, dan kunt u het beste opnieuw overleggen met de arts die de N.E.P. voor u heeft aangevraagd.

print

U kunt zich op het afgesproken tijdstip melden bij de balie van de afdeling Radiologie, zodat we u zoals gepland kunnen gaan helpen. Zorg dat u uw medicijnkaart bij u heeft (als u die bezit), net als de uitnodigingsbrief van de afdeling Radiologie en het ingevulde screeningsformulier.

print

U wordt naar de echokamer gebracht en gaat daar op de onderzoekstafel liggen. Uw elleboog legt u op een armsteun. Met behulp van echografie kan de radioloog zien waar de pijnlijke plek in de elleboog zich precies bevindt. Met een stift markeert hij die plek, die vervolgens door de radioloog wordt ontsmet en verdoofd. Daarna gaat hij deze plek met geïrriteerd weefsel aanprikken onder echo-geleiding. Hierdoor kan de radioloog precies zien waar de naald is en waar hij moet aanprikken. Dat doet hij meerdere malen, waardoor er een betere doorbloeding ontstaat en het weefsel zich kan herstellen.
Ondanks dat we uw elleboog zoveel mogelijk verdoven, kan het aanraken van het botvlies met de naald toch pijn doen. U kunt altijd de radioloog een seintje geven als u te veel pijn voelt. Hij dient dan wat meer verdovingsvloeistof toe. In totaal duurt de behandeling ongeveer twintig minuten.

Het komt voor dat de pijn in de eerste twee dagen, nadat de verdoving is uitgewerkt, toeneemt in plaats van minder wordt. Dat is vervelend, maar geen reden om u ongerust te maken. Neemt u paracetamol tegen de pijn, of de pijnstiller die altijd al gebruikt.
Heeft u andere problemen, neem dan contact op met het Contact Centrum Maartenskliniek (CCM), telefoonnummer (024) 365 96 59.

print

Na de behandeling gaat u eerst naar de fysiotherapeut in de Sint Maartenskliniek, die u meer uitleg geeft over hoe u uw elleboog moet behandelen. U krijgt een machtiging mee voor verdere behandeling bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Hierna kunt u naar huis, maar zelf autorijden raden wij af. En ook als u met het openbaar vervoer reist, is het verstandig om een begeleider mee te nemen.

print

Uw eigen arts zal met u over de uitkomst van de behandeling contact opnemen of een afspraak maken.