CT-scan longen
Computer Tomografie is een onderzoeksmethode die met behulp van röntgenstralen en een computer dwarsdoorsneden maakt door, in dit geval, de longen en de andere structuren in de borstholte.
Computer Tomografie is een onderzoeksmethode die met behulp van röntgenstralen en een computer dwarsdoorsneden maakt door, in dit geval, de longen en de andere structuren in de borstholte.
Voor het maken van de CT-scan hoeft u niet nuchter te zijn. U kunt dus normaal eten en drinken. Het kan wel voorkomen dat het door persoonlijke omstandigheden voor u niet mogelijk is, of lastig, om dit onderzoek te laten uitvoeren. Neem daarom vóóraf contact op met het Contact Centrum Maartenskliniek (CCM), telefoonnummer (024) 365 96 59 als u:
Als u medicijnen gebruikt, kan het zijn dat u daar tijdelijk mee moet stoppen. U kunt ook dit het beste navragen bij het Contact Centrum Maartenskliniek (CCM), telefoonnummer (024) 365 96 59.
U kunt zich op het afgesproken tijdstip melden bij de balie van de afdeling Radiologie, zodat we u zoals gepland kunnen gaan helpen. Neemt u ook een katoenen T-shirt mee, om aan te doen tijdens het onderzoek. Zorg als laatste dat u uw medicijnkaart bij u heeft (als u die bezit), net als de uitnodigingsbrief van de afdeling Radiologie.
U wordt voor het onderzoek door een laborant naar binnen geroepen die uitlegt wat u verder aan kunt houden voor het onderzoek en wat niet. Zo moet u bijvoorbeeld storende metalen voorwerpen (bril, haarspeldjes, riem, gehoorapparaat, bh) uit of afdoen.
Daarna gaat u op een verschuifbare tafel liggen in de door de CT-laborant aangegeven houding. Soms is het nodig om een contrastvloeistof in de bloedbaan te brengen. Daarvoor krijgt u dan van tevoren – bij voorkeur in de elleboogader - een infuus.
Terwijl het te scannen lichaamsdeel in de ronde opening van de CT-scan ligt, is het belangrijk om niet te bewegen. Het is mogelijk dat u daarvoor ademinstructies krijgt van de laborant.
Dit onderzoek kent eigenlijk geen bijwerkingen, last van claustrofobie komt slechts incidenteel voor.
Na het onderzoek kunt u meteen naar huis, maar zelf autorijden raden wij af. En ook als u met het openbaar vervoer reist, is het verstandig om een begeleider mee te nemen. Over de contrastvloeistof die eventueel is ingebracht, hoeft u zich geen zorgen te maken. Die verdwijnt vanzelf uit uw lichaam. U kunt ook normaal eten en drinken. Tip: drink na het onderzoek wat extra water, dat helpt om u prettig te voelen.
De uitslag van het onderzoek gaat zo snel mogelijk naar uw behandeld arts. Uw arts brengt u dan op de hoogte van de resultaten.