Echografie
Een echografie is een onderzoeksmethode die met hulp van hoogfrequente geluidsgolven afbeeldingen maakt van de onderhuids gelegen weke delen.
Een echografie is een onderzoeksmethode die met hulp van hoogfrequente geluidsgolven afbeeldingen maakt van de onderhuids gelegen weke delen.
Voor een echo-onderzoek hoeft u zich meestal niet speciaal voor te bereiden. U kunt bijvoorbeeld van tevoren normaal eten. Voor een drietal onderzoeken vragen we wel iets speciaal van u.
Bij een echo van de bovenbuik moet u nuchter zijn. Vanaf 0.00 uur van de dag dat het onderzoek plaatsvindt, mag u niets meer eten en niet roken. Drinken mag wel, maar alleen water of thee zonder suiker of melk. Medicijnen mag u ook met water innemen.
Voorafgaand aan een echo van de onderbuik is het belangrijk dat u een volle blaas heeft. Daarvoor kunt u zorgen door vanaf twee uur voor het onderzoek vier à vijf bekers te drinken, de laatste beker één uur voor het onderzoek. U mag in deze twee uur niet meer naar de wc om te urineren.
Voor een echo van de aorta geldt dat u vanaf 0.00 uur van de dag van het onderzoek geen koolzuurhoudende drank mag drinken, niet mag roken en geen kauwgom mag kauwen.
U kunt zich op het afgesproken tijdstip melden bij de balie van de afdeling Radiologie, zodat we u zoals gepland kunnen gaan helpen. Zorg dat u uw medicijnkaart bij u heeft (als u die bezit), net als de uitnodigingsbrief van de afdeling Radiologie.
De radioloog kan u onderzoeken terwijl u ligt of zit. Er wordt koude gel aangebracht op de huid om de geluidsgolven te geleiden. Met behulp van het echo apparaat maakt de radioloog beelden van de gebieden in uw lichaam die hij wil onderzoeken.
De uitslag gaat zo snel mogelijk naar uw behandelend arts. Uw arts brengt u dan op de hoogte van de resultaten bij uw volgende bezoek aan de polikliniek, of telefonisch.