Download dit plan

Hyaluronzuurinjectie

Wanneer u last heeft van gewrichtspijn, kraakbeenbeschadiging of botbeschadiging aan uw voet of enkel, kunt u met uw behandelend arts afspreken om op de afdeling Radiologie van de Sint Maartenskliniek een hyaluronzuurinjectie te laten uitvoeren. Dit is een behandeling waarbij we een natuurlijk hyaluronzuur in het gewricht injecteren.

In uw voetgewrichten bevindt zich synoviaalvocht. Dit vocht voorkomt dat kraakbeenoppervlakken tegen elkaar wrijven. In synoviaalvocht zit veel hyaluronzuur dat bindt met water en een stroperige vloeistof vormt die zowel als smeermiddel en als kussen dienstdoet in het gewricht. Het vangt de belasting op van uw dagelijkse bezigheden. De artrose in uw voet maakt deze vloeistof wateriger en minder stroperig, waardoor uw voet veel slechter schokken kan opvangen. Uw gewricht wordt steeds slechter gesmeerd en de kraakbeenoppervlakken gaan tegen elkaar wrijven. Dat kan tot gewrichtspijn, kraakbeenbeschadiging of botbeschadiging leiden. Door hyaluronzuur in uw gewricht te injecteren, krijgt het synoviaalvocht weer zijn stroperigheid terug.

Onze behandeling

print

Het kan voorkomen dat het door persoonlijke omstandigheden voor u niet mogelijk is, of lastig, om een hyaluronzuurinjectie te krijgen. Neem vóóraf contact op met het Contact Centrum Maartenskliniek (CCM), telefoonnummer (024) 365 96 59 als u:

  • Zwanger bent of zwanger denkt te zijn
  • Overgevoelig bent voor jodium of voor contrastmiddelen
print

U kunt zich op het afgesproken tijdstip melden bij de balie van de afdeling Radiologie, zodat we u zoals gepland kunnen gaan helpen. Zorg dat u uw medicijnkaart bij u heeft (als u die bezit), net als de uitnodigingsbrief van de afdeling Radiologie. Vergeet u ook niet krukken mee te nemen (die kunt u regelen bij een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt).

print

U wordt op de afdeling door een laborant begeleidt, die u uitleg geeft over de behandeling. Op de behandelkamer krijgt u de injectie met hyaluronzuur in uw gewricht gespoten. Een bloeduitstorting of een infectie komt heel soms maar voor, maar na afloop kan de plaats van de injectie wel rood, warm en pijnlijk worden. Dit duurt meestal één tot drie dagen. U kunt de klachten verminderen door het gewricht te koelen met ijs. U kunt, na overleg met uw behandelend arts, ook pijnstillers gaan gebruiken.

Heeft u andere klachten of problemen, neem dan contact op met het Contact Centrum Maartenskliniek (CCM), telefoonnummer (024) 365 96 59.

print

U kunt na afloop van het onderzoek meteen naar huis, maar u kunt niet zelf gaan autorijden. En ook als u met het openbaar vervoer reist, is het verstandig om een begeleider mee te nemen.

Wel mag u de voet en enkel direct actief onbelast bewegen. Om de enkel te ontzien, loopt u de eerste twee dagen op krukken. Daarna mag u voorzichtig de enkel gaan belasten en de krukken meer en meer weglaten. Hierbij laat u zich leiden door de pijn die u nog voelt.

print

Het gunstige effect van de injectie duurt gemiddeld minimaal zes tot negen maanden. Als daarna de klachten terugkomen, kunt u een nieuwe poliafspraak maken voor een nieuwe injectie.