Download dit plan

Antibiotica bij een infectie

In verband met een bacteriële infectie gaat u langere tijd één of meerdere antibiotica gebruiken. U krijgt deze antibiotica in tabletvorm of via een infuus. U heeft gedurende de antibioticabehandeling contact met de Antibioticapoli van de Sint Maartenskliniek. Hier vindt u alle informatie rondom de behandeling en hoe en in welke gevallen u contact opneemt wanneer u klachten heeft.

Onze behandeling

print

Een infectie is aan te tonen door materiaal uit het bot of gewricht te verzamelen en op kweek te zetten. Dit kan materiaal zijn van een gewrichtspunctie (er wordt vocht uit het gewricht gehaald) of van een (kijk)operatie (via een (kijk)operatie worden stukjes weefsel afgenomen rondom het gewricht).  

Niet elke bacteriesoort groeit even snel, daarom kunnen we pas na 12 dagen definitief beoordelen of er echt geen sprake van een infectie is. De meeste agressievere bacteriën waar we mee te maken hebben groeien in de eerste 5 dagen. Voor de minder agressieve bacteriën blijven de kweken voor de zekerheid nog bijna een week langer in de kweekstoof staan.  

In de meeste gevallen vindt de microbioloog de bacterie. Toch is het soms nodig om meerdere keren materiaal voor een kweek te verkrijgen. De ontstekingswaarden in het bloed zijn namelijk niet altijd verhoogd. In moeilijke gevallen werken de orthopeed, internist en microbioloog nauw samen om toch nog een bacterie te vinden. 

print

Bij langdurig gebruik van antibiotica is het belangrijk dat uw bloedwaarden worden gecontroleerd.

Afhankelijk van uw reisafstand is met u afgesproken waar u bloed laat prikken. Dit kan bij de huisarts/lokale prikpost of bij ons in de Sint Maartenskliniek. U krijgt formulieren voor de bloedafname mee. Wanneer de uitslag bekend is wordt dat naar ons toegestuurd, dit kan een paar dagen duren. De verpleegkundige van de Antibioticapoli belt u dan om de uitslagen te bespreken. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Als de bloedwaarden verstoord zijn bespreken we dit tijdens het telefoongesprek. We bespreken ook of nieuwe afspraken voor het bloedprikken nodig zijn.

print

Als er een infectie wordt aangetoond, volgt een intensief traject waarbij de verschillende medisch specialisten nauw samenwerken. De behandeling van een infectie van botten of gewrichten is complex en bestaat uit 2 delen: een operatie en het gebruik van antibiotica. In enkele gevallen kan de infectie niet genezen worden en moet de antibiotica levenslang worden gebruikt. 

Allereerst is een operatie nodig om het geïnfecteerde gebied schoon te maken. Als er kunstmateriaal aanwezig is moet dit (deels) vervangen worden. Bij infecties die al langer bestaan is het voor een succesvolle afloop soms nodig om al het aanwezige kunstmateriaal te verwijderen. We moeten een gewrichtsprothese dan helaas vervangen. Tijdens de operatie worden ook kweken afgenomen. Door deze kweek kan de microbioloog zien of er bacteriën groeien, welke bacteriën dit zijn en welke antibiotica gebruikt kunnen worden om de bacteriën te bestrijden. Soms wordt er onverwachts een infectie gevonden en heeft de operatie al plaatsgevonden voordat de infectie werd ontdekt.