Download dit plan

Behandelingen

​Met uw revalidatiearts en/of behandelteam bespreekt u welke behandelingen passen bij uw situatie en doelen.

Voor uw behandeling kunt u worden opgenomen (klinisch) of u wordt behandeld op de polikliniek. Dit is afhankelijk van de ernst van uw aandoening, welke hulpvraag u heeft, wat u nog kunt en welke hulp u nodig heeft. Meerdere behandelaars kunnen betrokken zijn bij uw behandeling. Daarnaast zijn er ook specifieke spreekuren en een Loopexpertisecentrum waarvoor u mogelijk in aanmerking komt.

Onze behandeling

print

Als u net een beenamputatie heeft ondergaan, dan zal uw revalidatiebehandeling zich allereerst richten op:

  • Zo veilig en zo zelfstandig mogelijk functioneren vanuit een (adequate) rolstoel
  • Behandelen van uw pijnklachten in uw amputatiestomp en van fantoompijn
  • Behandelen van acceptatie- en verwerkingsproblemen rondom uw amputatie

Als u thuis nog niet veilig kunt functioneren (al dan niet samen met familie of mantelzorg), zal een deel van de revalidatie klinisch plaatsvinden.

Als u in aanmerking komt voor een prothese wordt vervolgens een prothesetraject gestart. Uw revalidatiebehandeling zal dan gericht zijn op het optimaal leren inzetten van deze prothese in uw dagelijkse leven. In de meeste gevallen vindt dit traject poliklinisch plaats.

De poliklinische behandeling bij een onderbeenamputatie duurt gemiddeld 20 weken. Bij een bovenbeenamputatie duurt de poliklinische behandeling gemiddeld 28 weken.

U komt dan iedere week 2-3 dagdelen of dagen voor revalidatie naar de Sint Maartenskliniek. Hoe vaak u precies komt, hangt af van uw behandelplan. Bij de start van uw behandeling krijgt u een klapper met praktische informatie en een toelichting op wat de verschillende behandelaars doen.

Wat verwachten wij van u?

U kunt zelf een essentiële bijdrage leveren aan uw behandeling. Zo is het belangrijk dat u op de geplande therapietijden aanwezig bent en dat u thuis de oefeningen doet die de behandelaren u meegeven. Ook is het van belang dat u aanwezig bent bij de teambesprekingen, als het kan samen met uw partner of een familielid.

print

 

Het looppatroon kan in de loop van de tijd veranderen, ook als u al langer op een prothese loopt. Daarnaast kunnen (nieuwe) gezondheidsklachten opspelen. Door dit veranderde looppatroon ontstaan mogelijk pijnklachten of kunt u minder ver lopen (een kortere maximale loopafstand).

Bij het Revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek gaan we samen met u op zoek naar de oorzaak. Mogelijk moet de prothese worden aangepast of is een aantal trainingen nodig om uw looppatroon te verbeteren.

Verder kunt u bij ons terecht voor allerhande vragen over uw prothese. Functioneert u al langer met een bepaalde protheseknie, maar zou u toch meer willen of bent u om een andere reden niet meer helemaal tevreden? Wanneer het voor u bijvoorbeeld moeilijk is om op hellingen, trappen of oneffen terrein te lopen, dan kunt u misschien baat hebben bij een geschikter type protheseknie.

Hetzelfde kan ook het geval zijn als u door intensief gebruik van uw prothese pijnklachten ontwikkelt in uw rug of uw niet-geamputeerde been. De Sint Maartenskliniek bekijkt samen met u de mogelijkheden. Wij hebben de kennis en middelen in huis om u hierbij te helpen.

print

Hydrotherapie is therapie in het zwembad onder begeleiding van een fysiotherapeut of zweminstructeur. De Sint Maartenskliniek heeft een eigen zwembad voor patiënten. Mogelijk heeft u met uw behandelaars afgesproken dat therapie in het zwembad goed binnen uw behandeling past. De fysiotherapeut of zweminstructeur zal met u bespreken wat u precies gaat doen tijdens de therapie en wat de frequentie is.