print
Bij de Gangbeeldanalyse voeren twee fysiotherapeuten en een labcoördinator het onderzoek uit in ons bewegingslaboratorium. Daar heeft u alle ruimte om te lopen. Hier staat ook apparatuur waarmee we uw looppatroon meten en registreren. De duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 3 uur en is afhankelijk van het aantal bewegingen en/of spieren die we onderzoeken.
Tijdens de Gangbeeldanalyse vragen we u enkele keren heen en weer te lopen in de onderzoeksruimte. Eerst op blote voeten (als dit voor u mogelijk is). Daarna gaat u, afhankelijk van uw hulpvraag of de vraag van de verwijzer, met schoenen en/of spalken aan lopen. Als u normaal gesproken met bijvoorbeeld stokken of een rollator loopt, is het de bedoeling dat u dit bij het onderzoek ook doet.
De Gangbeeldanalyse kan bestaan uit een combinatie van onderstaande onderdelen. De fysiotherapeut vertelt u aan het begin van de analyse welke onderdelen u krijgt.
Standaard lichamelijk onderzoek
U krijgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek om inzicht te verschaffen in de bewegingsmogelijkheden van uw gewrichten, spierkracht, spierspanning en de stand, lengte en vorm van uw benen en de voeten.
Registratie van het lopen
Dit gebeurt op twee manieren:
- Video registratie
We filmen uw bewegingen tijdens het lopen. Dit gebeurt tegelijkertijd met vier (vaste) camera’s.
Drie camera’s filmen het lopen van de voor- en achterkant. Eén camera filmt vanaf de zijkant.
- Driedimensionale bewegingsregistratie
Hierbij plakken we markers (reflecterende bolletjes) op uw benen en bekken. Deze markers worden door speciale camera’s gevolgd; de informatie wordt verwerkt door de computer. Hiermee kunnen wij heel nauwkeurig alle bewegingen tijdens het lopen vastleggen. Het plakken van de markers op uw benen en spieren moet heel precies gebeuren; dit neemt enige tijd in beslag. Alles wordt zo geplakt dat u hiervan geen last heeft bij het lopen. Tijdens het plakken staat u, eventueel met steun.
EMG-meting
We gebruiken EMG-meting om uw spieractiviteit tijdens het lopen te meten. We kijken daarbij wanneer uw spieren aanspannen tijdens het lopen. Voor de EMG-meting plakken we een aantal EMG-stickers op elke te onderzoeken spier. Deze stickers worden door middel van drukkers voorzien van een klein kastje. Elke spier krijgt een eigen kastje. De signalen van de spieren worden draadloos naar de computer gezonden. Het meten van de spieractiviteit merkt u niet en het doet geen pijn.
Meting van de krachten
Om de krachten die tijdens het lopen uitgeoefend worden op uw benen vast te leggen, is er in ons bewegingslab een zeer nauwkeurige weegschaal (een krachtenplatform in de vloer). Informatie van het krachtenplatform kunnen we alleen vastleggen als u loopt zonder stokken, krukken of rollator.