Meetafspraak aangepast voor beste zorg PsA-patiënten

De Sint Maartenskliniek startte in 2007 als eerste in Nederland met het meetcentrum voor patiënten met reumatoïde artritis (RA). Vanaf 2014 zijn de diagnosegroepen axiale spondylartritis en artritis psoriatica (PsA) hieraan toegevoegd. De meetafspraak vindt plaats vóór het bezoek aan de behandelaar en leidt tot aantoonbaar betere kwaliteit van zorg. Een reumaverpleegkundige brengt het ziektebeeld van de patiënt in kaart, zoals klachten en de mate van gewrichtsontsteking. Ook wordt bloed geprikt. Met deze gegevens bij de hand kan de reumatoloog meteen zien hoe de afgelopen periode is verlopen en of het medicatiebeleid moet worden aangepast.

Anders meten

Er is steeds meer bewijs dat het verstandig is om bij PsA-patiënten meer gewrichten (enkels, voeten etc.) en ook bijvoorbeeld de huid en entheses mee te nemen in de metingen. Dat gaan we nu doen. Reumatoloog dr. Mark Wenink: “Zo zal in de toekomst het meten van de PASDAS- (Psoriatic Arthritis Disease Activity Score) en MDA-parameters (Minimal Disease Activity), en daarnaast ook dactylitis, onderdeel worden van ons meetcentrum bij PsA. Het was wel een uitdaging om tot een optimale set met metingen te komen. Omdat we niet weten of deze set tot optimale resultaten leidt, kunnen we – indien nodig - gaandeweg de parameters aanpassen. De beste zorg voor de patiënt staat immers centraal.”

Onderzoek

Nergens ter wereld wordt een hele populatie PsA-patiënten (circa 1200 mensen) op deze manier bekeken. Voor deze patiënten verandert er overigens niet veel. Alleen de metingen zijn wat anders. Arts-onderzoeker Michelle Mulder onderzoekt of dit specifieke PsA-meetcentrum ook daadwerkelijk leidt tot verbeteringen voor patiënten. “Uiteindelijk willen we remissie bereiken en gewrichtsschade voorkomen”, zegt ze. “Maar het is in eerste instantie belangrijk dat we meer grip krijgen op deze patiëntengroep en weten waar de ziektelast zit.”

Vragen?

Heeft u vragen over de meetafspraak of het onderzoek? Of over een verwijzing naar de afdeling Reumatologie? Neem dan contact op voor collegiaal overleg via (024) 365 92 79, of stuur uw vraag naar: secretariaatreuma@maartenskliniek.nl.

Praktische informatie

ZorgDomein:

  • Reumatologie:
    • Sint Maartenskliniek locatie Nijmegen, locatie Woerden, locatie Panningen, locatie Geldrop, locatie Boxmeer
  • Maar ook via Reumatologie:
    • CWZ en St Anna
  • Spoed:
    • altijd bellen met de spoedlijn
    • Locatie Nijmegen: (024) 327 27 07
    • Locatie Woerden: (024) 365 92 26
    • Locatie Beugen/Boxmeer: (0485) 84 62 90